Filipendula kamtschatica ‘Ki Chiri-Fu’

Ulkoasultaan yksi puutarhani eksoottisimmista asukeista, Filipendula kamtschatica ’Ki Chiri-Fu', saattaa olla myös yksi kestävimmistä. Kasvitieteellinen laji, jättimesiangervo on talvenkestävä vähintään Keski-Suomessakin.

Filipendula kamtschatica kasvaa luonnonvaraisena Venäjän Kauko-Idässä, nimensä mukaisesti myös Kamtšatkan niemimaalla, sekä Japanissa. Filipendulat sisältyvät Rosaceae-heimoon, eli ovat ruusujen sukulaisia. Suomenkielinen nimi viittaa Spiraea-sukuun, ovat kuitenkin kaukaisempia sukulaisia kuin aikanaan oletettiin.
Filipendula kamtschatica ’Ki Chiri-Fu' on hyvin näyttävä kirjavalehtinen lajike, lehdet ovat kuviolliset läpi kesän.
Mutaatio vaikuttaa hyvin stabiililta, ensimmäistäkään kokovihreää lehteä en ole näissä huomannut, edes suhteellisen varjoisella paikalla. Vähäisemmällä lehtivihreän määrällä on hintansa, lajike on hidaskasvuinen, ja harvinainen viljelyssä.
Omat pienet taimeni sain tammikuussa 2021 Hokkaidolaiselta Yuzawa Engein taimistolta, Euroopasta en lajiketta löytänyt.
Nopeasti googlaamalla, mukavana yllätyksenä, puolalaisella Urszula Wesołowskan taimistolla on tällä hetkellä taimia varastossa, kannattaisi kysyä, josko lähettävät Suomeen. Olen tilannut kasveja myös Puolasta, ja hyvin ovat kasvaneet, kyseinen toimittaja on itseltäni kokeilematta.

Filipendula kamtschatica ’Ki Chiri-Fu' viihtyy päämuodon tapaan kosteutta pidättävässä maassa. Alla olevan kuvan kasvi on istutettu suhteellisen aurinkoiselle paikalle, ja on huomattavasti pienempi kuin noin metrinen, varjoisemman ja kosteamman puutarhanosani asukki. Laji vaikuttaisi olevan vaatimuksiltaan samantapainen kuin tuttu Filipendula ulmaria, joita kasvaa täällä tienvarsien ojissa satamäärin.
Valkeat kukinnot muistuttavat kovasti oman Filipendulamme kukintoja, mikä on tietysti pieni pettymys hulppeiden lehtien rinnalla.
Ensimmäisistä talvistaan Filipendula kamtschatica ’Ki Chiri-Fu' on siis selvinnyt moitteetta, nähtäväksi jää, poikkeaako talvenkestävyys päämuodosta pitkän päälle.
Päämuoto on hyvin kookas, jopa yli kaksimetrinen perenna, joten ajan mittaan ’Ki Chiri-Fu' saattaa saavuttaa perennaksi melkoiset mittasuhteet.

Suomessakin luonnonvaraisesta Filipendula ulmariasta löytyy myös kirjavalehtinen lajike, Filipendula ulmaria ’Variegata’, sekä keltalehtinen ’Aurea’, kelpo puutarhakasveja, eivät toki näyttävyydeltään aivan ’Ki Chiri-Fun' tasolla.

Filipendula kamtschatica ”Ki Chiri-Fu' is an extraordinarily handsomely variegated form of giant meadowsweet. This slow-growing cultivar has been in my garden for only two winters, but so far so good.

Filipendula kamtschatica Ki Chiri-Fu, kirjavalehtinen jättimesiangervo, variegated giant meadowsweet
Previous
Previous

Cornus alternifolia ‘Argentea’

Next
Next

Pseudotsuga menziesii ‘Glauca Pendula’, kaunis ja kestävä