Larix kaempferi ‘Pendula’, riippajapaninlehtikuusi

Puutarhani suunnittelun ihanteena oli ympärivuotisesti käytettävä, lumottu metsä, jossa erikoisten ja eksoottisten kasvien välissä kiemurtelisi kapeita polkuja. Puutarhan kesävihannan rungon muodostavat kymmenen Larix kaempferi ’Pendula’ puuta, jotka ovat täyttäneet tehtävänsä mainiosti.
Puutarhassani kasvavat riippajapaninlehtikuuset ovat täysikokoisia puita, toisin kuin useimmat mainitulla nimellä myytävät taimet, jotka ovat moppimaisia versioita, eivätkä kasva korkeutta juuri ensinkään.

Larix kaempferi ’Pendulan’, eli riippajapaninlehtikuusen laji on kotoisin Honshun saarelta, Conifers.org mukaan puut löytyvät (500) 1200 - 2700 (-2900) metrin korkeudelta merenpinnasta. Kotiseuduilla kesät ovat suhteellisen viileitä ja sateisia, ja talvet kylmiä.
Mustilan arboretumin artikkelissa mainitaan, että päämuoto selvisi jopa vuosisadan lopun ennätyskylmistä talvista.
Riippajapaninlehtikuusi on viihtynyt mainiosti täällä kakkosvyöhykkeellä, ja kasvaa korkeutta hengästyttävää vauhtia, nopeammin kuin paikalliset Pinus sylvestris tai Betula pubescens, varsin hyvä saavutus japanilaisen havupuun vartetulle riippaversiolle. Noin 20-vuotiaat puut ovat nyt noin kymmenmetrisiä.

Hankin taimet monen muun lajikkeen ohella hollantilaisesta Esveldin taimistosta, parimetriselle rungolle vartettuina. Yksi puista kasvaa omilla juurillaan, tämä on kooltaan vain puolet vartetuista versioista, mikä voisi olla huomioitavaa ahtaampaan tilaan istutettaessa. Esveldillä ei ole tällä hetkellä lajiketta varastossa, kysymällä näitä saattaa saada.
Ainakin saksalaisesta Lorenz von Ehrenin taimistosta voi tilata suuriakin yksilöitä, viihtyvätkö nämä Suomessa yhtä hyvin kuin Esveldin kanta, haastavaa sanoa kokeilematta.

Kuten monet korkeutta kasvavat riippamuodot, myös Larix kaempferi ’Pendulan’ yksilöt ovat kaikki hieman eriluonteisia, oksiston riippuvuuden määrä vaihtelee myös paljon yksilöittäin.
Riippajapaninlehtikuusi on hyvin näyttävä kasvi muiden eksoottisten ilmestysten joukossa, tai japanilaisvaikutteisessa puutarhassa. Toisaalta tämä ei välttämättä ole visuaalisesti parhaimmillaan mökkipuutarhassa.
Riippajapaninlehtikuuset ovat usein monirunkoisia, pääoksat kiemurtelevat mielikuvituksellisesti, usein myös pitkälle vaakasuoraan kasvaen, joten pieneen puutarhaan tämä puu ei mahdu. ’Pendula’ on toki paljon päämuotoa vähemmän massiivinen olemukseltaan, johtuen osin riippuvasta, ja epäsäännöllisestä kasvutavasta.

Eläimet viihtyvät kesällä tuuhean oksiston suojassa, kuten ensimmäisessä kuvassa poseeraava orava, yksi puutarhan vakioasukeista:

riippajapaninlehtikuusi Larix kaempferi Pendula, weeping japanese larch

Oksat ovat punaruskeita, Larix kaempferi ’Pendula’ on hyvin näyttävä (oikeastaan enemmän kuin kesällä) myös talvella, joten lajike sopii mainiosti ympärivuotiseen puutarhaan.
Neulaset ovat kesällä hieman sinertävän vihreitä.
Riippajapaninlehtikuusi viihtyy parhaiten suhteellisen hyvin kosteutta pidättävässä (ei kuitenkaan märässä) maassa, joten kuivaa, hiekkaista kasvualustaa kannattaa parantaa orgaanisella aineella.

Aurinkoisella paikalla puusta tulee säännöllisimmän muotoinen, nopeakasvuisena lajina tämä on kuitenkin selviytynyt hyvin myös puolivarjossa.
Tämä yksilö saa runsaasti aurinkoa kaikilta puolilta:

riippajapaninlehtikuusi Larix kaempferi Pendula, weeping japanese larch  in winter

Seuraava kuva on puutarhan ulkopuolelta, kadulta kuvattuna, pienoksiston rakenne on hyvin näkyvillä:

riippajapaninlehtikuusi Larix kaempferi Pendula, weeping japanese larch in winter

Myös runko on nuorehkona punaruskea, vanhemmiten harmaa:

riippajapaninlehtikuusen runko, Larix kaempferi Pendula, trunk of weeping japanese larch

Uudet neulaset juhannuksena:

Vain pienoksat riippuvat tämän yksilön eteläpuolella, saman puun pohjoispuolen oksat roikkuvat voimakkaammin.
Olemus huokuu Japanin vuoristoseutuja, myös Cedrukset eli seetrit tulevat mieleen:

riippajapaninlehtikuusi Larix kaempferi Pendula, weeping Japanese lach

Komeimmillaan Larix kaempferi ’Pendula’ on syksyllä, puut saavat keltaisen syysvärin lokakuun lopulla, kuvia toivottavasti seuraa syksyllä :)
Päivitys, 2023 syksy oli poikkeuksellisen lämmin ja sateinen, Larixit pudottivat neulasensa punaruskeina, vasta talven tultua, ensimmäinen poikkeus normaalista noin 20 vuoden aikana.
Tyynen syyssään sattuessa suhteellisen kevyet neulaset putoavat hitaasti, aurinkoisena syysaamuna neulassade saattaa olla taianomainen efekti.
Neulaset muuttuvat talvella maassa punaruskeiksi, ja ovat hyvin koristeellisia pehmeänä katteena.
Myös kävyt ovat kauniita, ruusun kukkaa muistuttavia.
Kaiken kaikkiaan Larix kaempferi ’Pendula’ on suosikkipuuni, eksoottinen mutta kestävä, ympäri vuoden näyttävä.
Miinuksena on vain varaosien sirottelu, pudonneita oksia saa keräillä usein, samaa voi toki sanoa vaikkapa kotimaisista koivuista.

As a deciduous foundation of my garden, I planted ten Larix kaempferi ’Pendula’ trees about 20 years ago. This is a strong-growing variety, that has reached around 10 m in height, not the small mophead version.
One of the trees grows on its own roots, and is notably only half the size of the grafted ones.
My trees originate from the Esveld Nurseries in Holland; they are currently out of stock, but at least the German Lorenz von Ehren Nursery has many sizes to choose from, these might differ from the Esveld selection.

riippajapaninlehtikuusen oksisto, Larix kaempferi Pendula, weeping japanese larch branches
Previous
Previous

Thuja occidentalis cvs., kultatuijat

Next
Next

Ensimmäinen postaus