Cypripedium-risteymät, tikankonttien hankinta, istutus ja hoito, osa 2

Cypripedium-artikkelin toisen osan aiheena ovat puutarhassani parhaiten menestyneet risteymäperäiset tikankonttilajikkeet. Useimmat tikankontit ovat viihtyneet täällä hyvin, ilmastomme vaikuttaa otolliselta Cypripedium-orkideoille.

Mikäli tikankontit eivät ole ennestään tuttuja, suosittelisin myös artikkelin 1. osaan tutustumista, Cypripediumien istutustoiveet poikkeavat useimmista perennoista.
Joka tapauksessa näin syksyllä on paras Cypripediumien istutusaika, tikankontit kannattaa tuoda puutarhaan lepotilassa juurakkoina.

Cypripedium ’Eurasia’ (Cypripedium macranthos × Cypripedium tibeticum)
Useimmat Cypripediumit kukkivat kakkosvyöhykkeen puutarhassani samoihin aikoihin, alkaen noin kesäkuun alussa. Cypripedium ’Eurasia’ on poikkeus sääntöön, ’Eurasian’ näyttävät kukat avautuvat jo toukokuun loppupuoliskolla.
Kukat ovat kuitenkin pitkäikäiset, ja ovat puutarhurin ilona vielä muidenkin tikankonttien kukkiessa. Mainio, helppo lajike:

Cypripedium Eurasia, tikankontti

Cypripedium ’Gisela’ (Cypripedium parviflorum × Cypripedium macranthos)
Cypripedium ’Gisela’ on yksi helpoimpia punakukkaisia talvenkestäviä orkidearisteymiä, ja hyvin suositeltava:

Cypripedium Gisela, tikankontti

Cypripedium ’Otto’ (Cypripedium calceolus × Cypripedium parviflorum var. pubescens)
Cypripedium ’Otton’ toisena vanhempana on Suomessakin luonnonvarainen Cypripedium calceolus, eli lehtotikankontti.
Cypripedium ’Otto’ onkin erityisen sopiva, kotimaisen orkideamme helppohoitoinen korvike, ”välttämätön” lajike orkideapuutarhaan:

Cypripedium Otto, tikankontti

Cypripedium ’Inge’ (Cypripedium parviflorum × Cypripedium fasciolatum)
Cypripedium ’Inge’ on yksi helpommista ja näyttävimmistä tikankonttiristeymistä, myös ”välttämätön” lajike, varsinkin aloittelijalle:

Cypripedium Inge, tikankontti

Cypripedium ’Philipp’ (Cypripedium macranthos × Cypripedium kentuckiense)
Cypripedium ’Philipp’ on punakukkainen tikankontti, puutarhassani ei aivan yhtä komea ja helppo kuin ’Gisela’.

Cypripedium Philipp, tikankontti

Cypripedium ’Kristi Lyn’ (Cypripedium parviflorum var. pubescens x Cypripedium henryi)
Cypripedium ’Kristi Lyn’ on keltakukkainen tikankontti, lajikkeen kylmin USDA-vyöhykesuositus in usein 5a, vrt. C. ’Otton’ kylmempi z4a, hyvin tämäkin orkidea on silti talvehtinut toistaiseksi. Hieman näyttävämpi C. ’Otto’ vaikuttaa myös voimakaskasvuisemmalta melko varjoisessa puutarhassani, lähtökohtaisesti suosittelisin siis ensin ’Ottoa’.
Useimmat Cypripedium-orkideani kasvavat suurten Larix kaempferi ’Pendula’, eli riippajapaninlehtikuusten varjossa, tikankontteja ei kannattane meillä istuttaa aivan yhtä varjoiselle paikalle kuin etelämpänä, vaan ”neljännes-”, korkeintaan puolivarjoon, kunhan  maa ei pääse kuivumaan kesällä.

Cypripedium Kristi Lyn, tikankontti

Cypripedium reginae, kruunutikankontti
Cypripedium reginae on pohjoisamerikkalainen kasvitieteellinen laji, ja varsin hyvin saatavilla myös eurooppalaisista taimistoista.
Cypripedium reginae on yksi pakkasenkestävimmistä orkideoista, kylmin Amerikan-vyöhykesuositus on usein peräti 2 (jotkut tarjoavat lämpimämpää z3:a), z2 vastaa –40,0-–45,5 C keskimääräistä vuoden alinta lämpötilaa.
Pohjois-Amerikan ilmastovyöhykkeistä kirjoitin enemmän Arisaema sikokianum-postauksen lopussa.
Lajista on saatavilla myös kokonaan valkokukkainen versio, Cypripedium reginae var. alba.

Muitakin Cypripedium-lajikkeita voi ja kannattaa kokeilla, omassa puutarhassani kasvaa useita muitakin tikankontteja, joista vain ei ollut kuvaa käsillä. Ainoa ensimmäisenä talvenaan menehtynyt tikankonttini oli valkoinen versio Cypripedium ’Michael’-hybridistä, ja yksittäisen kasvin ollessa kyseessä tämä saattoi olla vain huono-onninen.
Kotimainen Cypripedium calceolus kasvaa luonnonvaraisena ainakin Kemin korkeudelle saakka (Lajitietokeskus, Wikipedia), risteymiäkin voinee siis kokeilla suuressa osassa maata.

Cypripedium reginae, kruunutikankontti
Previous
Previous

Talvenkestävät Hibiscus perennat

Next
Next

Cypripedium-risteymät, tikankonttien hankinta, istutus ja hoito, osa 1