Callitropsis nootkatensis ‘Glauca’, sininen nutkansypressi

Sininen nutkansypressi Callitropsis (Cupressus, Xanthocyparis) nootkatensis ’Glauca’ on kaunis havukasvi, joka on viihtynyt puutarhassani jo noin 20 vuoden ajan.
Lajike on siis talvenkestävyydeltään vähintäänkin kohtalainen, ja hyvin saatavilla keskieurooppalaisista taimistoista.

Nutkansypressin tieteellisen nimen värikkäästä historiasta, sekä kasvitieteellisestä peruslajista kirjoitin jo riippanutkansypressin eli Callitropsis nootkatensis ’Pendulan’ laajemmassa postauksessa.
Tässä kutsun sukua viimeisimmän nimen, eli Callitropsiksen mukaan, tutkijat eivät kuitenkaan ole nimestä yksimielisiä.

Callitropsis nootkatensis ’Glauca’ on pystykasvuinen, vanhemmiten kartiomainen lajike, vain pienoksat riippuvat.
’Glaucan’ hienous on neulasten sinivihreä sävy, joka korostuu seuraavassa, talvisessa kuvassa, pakkasta oli kuvaushetkellä runsaat -10 C :)

sininen nutkansypressi Callitropsis (Cupressus, Xanthocyparis) nootkatensis Glauca’

Lajike ei ole yhtä näyttävä kuin riippamuoto, mutta kaunis, hieno kasvi kuitenkin, ja Suomessa varsin eksoottisen oloinen.
Lähikuva keväisestä oksasta:

sinisen nutkansypressin oksa, Callitropsis (Cupressus, Xanthocyparis) nootkatensis Glauca

Callitropsis nootkatensis ’Glauca’ kannattaa istuttaa puolivarjoiselle, tuulensuojaiselle paikalle, kohtalaisen hyvin kosteutta pidättävään maahan. Callitropsikset on hyvä varjostaa kevättalven auringolta, kunnes puut ovat juurtuneet kunnolla. Suosittelisin myös kuorikatetta juuristoalueelle, pintajuuriston lämpötila pysyy näin hieman korkeampana talvella, ja ensimmäisen vuoden kastelutarve vähentyisi.

Oma puuni kasvaa aivan penkin reunassa, puutarhan rajalla, ja on ollut suhteellisen hidaskasvuinen, saavuttaen noin 20 vuodessa noin 5 m korkeuden.
Vertailun vuoksi, tässä kuvassa Callitropsis pilkistää kuvan oikeassa alakulmassa, vertaa kokoa samoihin aikoihin istutettuun, vieressä kasvavaan Larix kaempferi ’Pendulaan’, eli riippajapaninlehtikuuseen.
Amerikassa kaiken tulisi olla suurempaa, tässä tapauksessa japanilainen puu on kuitenkin selkeä voittaja :)

Yhden kakkosvyöhykkeen ’Glauca’-yksilön perusteella lajikkeen talvenkestävyydestä ei voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, 20 vuotta puu on siis kuitenkin täällä kasvanut ongelmitta. Riippanutkansypressin eli Callitropsis nootkatensis ’Pendulan’ useat aikuiset yksilöt selvisivät Etelä-Suomen rannikkoseudulla vuosisadan lopun ennätyskylmistä talvista.
Mikäli näyttävämpi riippamuoto on tullut jo hankittua, sinertävä versio Callitropsis nootkatensis ’Glauca’ saattaa olla puutarhassa myös tyylikäs, Suomessa I-II-vyöhykkeillä pienehkö puu.

Callitropsis nootkatensis ’Glaucan’ runko on vanhemmiten koristeellinen, kaarna hilseilee näyttävästi.

Callitropsis (Cupressus, Xanthocyparis) nootkatensis ’Glauca’ has been doing well here for about 20 years, reaching the height of approx. 5 meters.
A sheltered position is called for, away from the drying winter winds.

luminen puutarha, sininen nutkansypressi
sinisen nutkansypressin runko, Callitropsis (Cupressus, Xanthocyparis) nootkatensis Glauca
Previous
Previous

Arisaema sikokianum, suklaakärsäkalla

Next
Next

Callitropsis nootkatensis ‘Pendula’, riippanutkansypressi